У лавиринту сећања наша следећа дестинација је царски град Сирмијум (Sermi) раскрсница путева, место где се може осетити судар цивилизација и проток времена. Испрва само мало насеље, без имена и календара настало у дубокој тами прошлости пре 7000 година.

Град израста као гребен на обали реке Savus, одолевао је времену и невремену, надживљавао је како староседеоце тако и дошљаке, победнике и побеђене, пратио је сјај и падове највеће империје света. Родно место великих царева, град под заштитом римске богиње Фортуне. 293. године постаје царско средиште, престоница четвртине Римског царства. „Многољудна и славна мајка градова“, како га је називао чувени историчар Амјан Марцелин, или како је још забележено да је вредео „више од царске кћери“.

Неспорно главни симболи града су Сунчани сат и Царска палата са импресивним мозаицима, фрагментима фресака, архитектонским орнаментима од разноврсног камена, који је допреман из Египта, Грче, Италије. Град је имао систем подног грејања (hypocaustum), водовод, канализацију, јавне грађевине, Лицинијева купатила, житница (horreum), трговинске, занатске радње, vilu Urbanu, вишеспратнице insule, ковницу новца, величанствен хиподром, поплочане улице и обиловао је различитим споменицима, жртвеницима, миљоказима…

Култуно-историјски споменици имају непроцењиву вредност за град, не само у погледу развоја културе и уметности, већ и историјског развоја. То ћутљиво камење, неми сведоци минулих времена, одувек су били предмет нарочитог интересовања. Вековима уназад пленили су својом лепотом и мистичним причама о древном граду испод града, златној капији и ћуповима пуним блага. Привлачили су бројне авантуристе, путнике намернике и љубитеље старина.

Овај пут у улози водича-кустоса кроз локалитете Сирмијума и чувара наслеђа града, нашли су се ученици I-1, I-2, I-4 и I-С, а своја истраживања и сазнања везана за пројекат Културно-историјске знаменитости Сирмијума представили су на један креативан и занимљив начин путем едукативних видео записа.

Слични чланци