Obrazovni program Projekta Glac 2019 Sirmijum: Otkrivanje budućnosti

Rezultat slika za glac projekat

U projektu Glac i ove godine učestvuju učenici Mitrovačke gimnazije. Program se održava od 30. septembra do 4. oktobra i nastavak je veoma uspešnog Programa iz 2018. godine. Program vodi dr Alan Dern, koordinator za obrazovanje i saradnju sa lokalnom zajednicom Projekta Glac i profesor Sidnejske gimnazije (Sydney Grammar School), sa preko 20 godina iskustva u obrazovanju. Stručnjaci iz Australije i Srbije doprineće različitim radionicama tokom ovog jednonedeljnog programa.

Ovogodišnja centralna tema je „Sirmijum: Otkrivanje budućnosti”. Tokom nedelje, učenici će pred sobom imati zadatak da razmišljaju o kulturnom nasleđu svog grada, na koji način ono može da se očuva i najbolje predstavi posetiocima. Takođe će učestvovati u radionicama koje će ih uvesti u svet arheologije. Asistiraće na lokalitetu Glac, učiti arheološke metode i pohađati specijalizovane radionice na lokalitetu, u Muzeju Srema i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, na teme kao što su rimska keramika i novac. Tokom Programa, istraživaće rimski grad koji se nalazi pod njihovim nogama, proučavaće priče o gradu i učiće različite veštine koje su potrebne da bi taj grad oživeo u budućnosti.

Cilj programa je da inspiriše đake iz Sremske Mitrovice da uvide mogućnosti koje njihov grad pruža za razvoj obrazovnog i kulturnog turizma i da prepoznaju Projekat Glac kao projekat budućnosti svog grada, čiji mogu biti deo. Takođe je cilj da zainteresuje đake za arheologiju, pružajući im jedinstveno iskustvo učešća na dinamičnom iskopavanju sa internacionalnim timom. Namera je da Obrazovni program bude osnov za dalje prilike za kulturnu razmenu. Plan je da 2020. godine Projekat Glac proširi obrazovni program, uključivanjem đaka Sidnejske gimnazije sa namerom da se razvije blizak odnos i program razmene đaka iz Sidneja i Sremske Mitrovice.

Arheološki projekat Glac je višegodišnji projekat koji podrazumeva iskopavanje, istraživanje, konzervaciju i prezentaciju značajne rimske građevine izvan Sremske Mitrovice (antičke rimske prestonice Sirmijuma) u severozapadnoj Srbiji. Vodeći partneri na Projektu su Arheološki institut u Beogradu i Univerzitet u Sidneju, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Muzeja Srema, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, Ambasade Australije u Beogradu i Mitrovačke gimnazije.

You may also like...