МИТРОВАЧКА ГИМНАЗИЈА ДОБИТНИК ИЗУЗЕТНЕ ВУКОВЕ НАГРАДЕ

У уторак 5.фебруара у председништву Републике Србије, министар културе Владан Вукосављевић доделио је Вукове награде, које Културно – просветна заједница додељује појединцима и установама за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору.

Од како је 1964. установљено ово признање, само одабрани појединци и институције имали су ту част да се назову добитницима.

Ове године на предлог жирија за додељивање Вукове награде, Извршни одбор Културно-просветне заједнице Србије донео је једногласну одлуку о добитницима Изузетне Вукове награде.

То признање ове године добили су књижевник Перо Зубац, Митровачка гимназија (Сремска Митровица) и Пољопривредна школа са Домом ученика “Соња Маринковић” (Пожаревац).

Митровачка гимназија отворена је пре 180 година, као једна од три образовне установе у тадашњој Војној граници Аустријске царевине, у којој су углавном живели Срби и остали словенски народи.

Крупним корацима, не посустајући пред циљевима и предрасудама, ова установа је за пола века израсла у четвороразредну реалну гимназију, једину школу те врсте у овом делу Срема.

Данас је Митровачка гимназија најстарија, а по својим дометима и резултатима најзначајнија установа средњошколског образовања у овом делу Србије. Митровачка гимназија је увек пружала светлост знања неопходну младима за даљи живот, била је и остала извориште нових љубави, инспирација и прегнућа, као и сведок успомена.

Ово признање је од великог значаја за нашу школу, све ученике и запослене, чини нас поносним што смо део историје ове школе, али је и велики подстицај за даљи рад.

Репортажа РТС-а на линку

слике

You may also like...